FEB
20
2013

Photo Clam Pro Gold V Easy PQR

 

I kurs og foredrag om naturfoto som jeg har holdt gjennom årene har jeg påpekt hvor viktig det er å bruke stativ.  For meg er stativ uvurderlig for å kunne bruke tid på komposisjon og bildeoppbygging i søkeren uten å måtte holde kameraet i hendene. Og for å få skarpe(re) bilder,  særlig med lange teleobjektiver og i dårlig lys, er et solid og stødig stativ helt avgjørende.

Men minst like viktig som et solid stativ er et godt stativhode – det hjelper ikke med et tungt og fjellstøtt stativ om ikke hodet holder samme kvalitet.

 

Monoball

Jeg har flere stativhoder, hvert til sitt bruk. Det desidert mest brukte og fremdeles i aktiv tjeneste etter snart tretti år, er mitt Arca-Swiss Monoball. Dette kulehodet har fungert i all slags vær og forhold uten å mukke, og har aldri blitt demontert for rengjøring, eller vært til service.
Arca Swiss MonoballDet har blitt brukt til det meste av landskapsfoto både med små- mellom- og storformat kameraer. Bortsett fra ett problem, som jeg kommer tilbake til, har det fungert perfekt og jeg er svært fornøyd.

Men nå må jeg skaffe meg enda et kulehode, og ettersom jeg er så fornøyd med den gamle Arcaen, ville jeg teste en nykommer på markedet som ligner – ja, man kan nesten kalle den en kopi:


Photo Clam Pro Gold V Easy PQR

Les testen her >>


Kommentarer (1)

MAR
30
2011

TC-20E III

Brennviddeforlengere, konvertere, er "rimelige" alternativer til dyre teleobjektiver. De forlenger den effektive brennvidden på objektivene de monteres sammen med, men reduserer samtidig lysstyrken.

Gjennom årenes løp har jeg hatt flere konvertere, fra den gamle manuelle TC-300 via både 1,4 og 1,7 til den siste jeg fikk tak i nettopp, TC-20E III.

Denne siste kom som en forbedret versjon ment å passe den oppgraderte zoomen 70-200/2,8 VR II.

TC-20E III har vist seg å være veldig vanskelig å skaffe, ettersom Nikon nok feilberegnet etterspørselen. I tillegg har jordskjelvet utenfor Japan og katastrofen tsunamien brakte, gjort leveransene enda mer vanskelige.

 

 

Oversiktsbilde

Dette bildet er tatt med 200 mm og viser motivet som denne lille testen er gjort med. Utsnittene under er i 100%, og eksempler på hvordan skarpheten blir med telekonverteren TC-20E III, med full åpning 5,6, og nedblendet til 8 og 11. 

Alle bildene er tatt med Nikon D700, telezoomen Nikkor 70-200/2,8 VR II, kamera på stativ, VR av, og hurtige lukkertider. Råfil, ingen oppskarping.

Klikk bildene for større utsnitt,
åpnes i eget vindu:

400mm f.5,6

400 mm f.5,6

400mm f.8

400 mm f.8,0

400mm f.11

400 mm f.11

200mm f.5,6

200 mm f.5,6 oppskalert til 200%


Eksemplene taler for seg selv. Det er lett å se at nedblending øker kvaliteten. Skarpheten blir bedre, men størst innvirkning har nedblendingen på fargebrytningsfeilene. Legg merke til de lilla tonene som omgir enkelte konturer i eksempel én. De reduseres betraktelig ved nedblending.

Det siste eksemplet er tatt med for å vise at det å oppskalere (interpolere) et bilde fra 200 mm i Photoshop slett ikke vil gi like bra resultat som denne 2x konverteren.

Kommentarer (7)

MAI
29
2010

Folk

Jenter tar en liten stopp i julerushet

 
Panasonic Lumix LX3Endelig har jeg erstattet mitt tapte Panasonic kompaktkamera, som forsvant i dypet ved kaia i Kristiansund i fjor. Jeg har følt meg litt naken siden den begredelige episoden, men har ventet i det lengste på en ny og oppgradert modell.

Første gang jeg tok bilder med kameraet var i kjøpesenteret Trondheim Torg like før jul for halvannet år siden. Jeg sto i andre etasje og ventet (!) på min kone, og så ned på alle folkene som hastig stresset frem og tilbake i etasjen under. Jeg lekte meg med litt lange lukkertider støttet mot gelenderet. Etterhvert så jeg muligheten for et spesielt motiv - det gjaldt bare at alt klaffet. Og det gjorde det!

Nå har jeg ventet lenge nok på at en ny versjon av dette glimrende kameraet skal komme, men forgjeves. Jeg resignerte derfor og krøp til korset i går, eller rettere - kjørte til Japan Photo, og kledde på meg en ny Panasonic Lumix DMC-LX3. Det eneste kompaktkamera på markedet i dag som kan ligge i en jakkelomme uten å ta for stor plass, og samtidig har en god nok bildekvalitet, manuelle innstillinger, råfil, høy lysstyrke og krafig vidvinkel. At det samtidig tar glimrende video i 1280x720 er også et kjempepluss.

Men kommer det en LX4, er sjansen stor for at jeg bytter..!

 

 

Kommentarer (5)

OKT
4
2009

Nikon Super Coolscan

 

Nikon Super Coolscan LS-8000 ED

Film og dias scanner

Jeg selger nå min gode skanner, som har tjent meg lytefritt og uten problemer i flere år. Nå har jeg ikke flere dias som skal skannes, derfor bør den få komme andre til nytte...

Denne multi-skanneren er toppmodellen blant Nikons skannere! (Senere fornyet til Coolscan 9000). Muligheten til å skanne flere filmformater gjør den spesielt nyttig for profesjonelle og avanserte amatører. Teknisk kvalitet på de skannede bildene tilfredsstiller de høyeste krav, bl.a. til bildebyråer. Glimrende støvfjerning fjerner effektivt støvkorn på bildene. Medfølgende holdere for flere formater.

Skriv første kommentar!

SEP
17
2009

Turen for to jeg vant til Australia gjennom DinSide.no sier jeg fra meg. Det blir for drøyt med over 60 timer i fly for å se en fotballkamp - og attpåtil i dårlig lys!

Spøk til side - det hadde sikkert vært en opplevelse av dimensjoner å overvært "Twilight football" i Pinnacles-ørkenen i Vest-Australia. men det er drøyt med så lang flytur bare for tre-fire dager i byen Perth. Og ettersom det i tillegg viser seg vanskelig for meg å dra, ba jeg derfor om å heller få et videokamera som "plaster på såret".

Sony Handicam 
Sony Handycam HDR-CX105  (Foto: Sony)

Og DinSide/Sony var greie de, og sendte meg et Sony Handycam HDR-CX105.

Videokameraet skal ha en ekstremt følsom Exmor R CMOS-sensor, som dobler lysfølsomheten sammenlignet med SD videokameraer. Dette betyr visst mindre støy i bildet, noe som er spesielt aktuelt ved opptak i meget krevende lysforhold. Videokameraet byr på 8GB intern hukommelse, som gir plass til 3 timer med full 1080 HD-video.

Jeg ble oppriktig overrasket over hvor lite kameraet var. Det var ikke stort større enn et litt stort kompaktkamera, og var lett å holde i handa. Det gikk også ganske lett i innerlomma på jakka mi! Så gjenstår det å se om det gir gode opptak også!

Kommentarer (2)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica