OKT
17
2015

Fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year (WPY) er naturfotografenes Oscar. WPY, også kalt BBC Wildlife, er den lengstlevende og mest prestisjetunge fotokonkurransen i sitt slag i verden. I år ble den arrangert for 51. gang. Blant mer enn 50 000 innsendte bilder fra nesten 100 land, oppnådde mitt bilde "Frozen In Blue Ice" å bli et av fire finalebilder i kategorien Detaljer. Bildet viser et gult høstblad fastfrosset i isen på en elv.

Prisutdelingen foregikk i ærverdige Natural History Museum i London, og min kone og jeg fikk oppleve en storslått seremoni som vil bli et minne for livet.

 

Dag Røttereng
 
Her poserer jeg foran mitt premierte bilde

 

Dag Røttereng foran Natural History Museum i London
 
Foran inngangen til fantastiske Natural History Museum i London

 

Prisseremoni i Natural History Museum i London

  Prisseremoni i Natural History Museum

 

Dag og Eva Røttereng

  Min kone Eva og jeg


 
Premiert bilde

  "Frozen In Blue Ice"

Bildet er tatt i Hopaelva ved Hopen på øya Smøla, på kysten av Midt-Norge

Kommentarer (2)

NOV
13
2013

Dette året, og særlig denne høsten, har vært en travel tid for meg. Fotoprosjektet mitt om Smøla har surret i hodet dag og natt, og jeg er sikker på at kona mi fikk flashbacks til 90-tallet da jeg sto på som verst...! Terne


Etter at Vårgårda fotoklubb i Sverige kontaktet meg og ville ha meg på scenen i Kulturen under fotofestivalen Natur 2013 i november, var all fritid som blåst bort. "Blåst bort" er bokstavelig talt, for på Smøla blåser det jo, som kjent. Ikke så rart, kanskje, med så mange vindmøller!


At Smøla ble målet for min fotografering er ganske naturlig, men for de som ikke vet det: Kona mi har sine røtter på Råket på Smøla, og arvet et småbruk der for noen år siden som vi flittig besøker. Dette gjenspeiles også på bildene i bloggen min - veldig mange er tatt på Smøla.

 Smøla Naturopplevelser


For et par år siden ble jeg fascinert av time-lapse, og syntes det var en formidlingsform som på en ypperlig måte kunne blandes med vanlige overblendinger i bildespill som jeg lagde før. Jeg kjøpte utstyr, og satte i gang. Med god hjelp fra Audun og Espen i Smøla Naturopplevelser ble det også bilder fra ørnesafari, film fra satelittmerking av fugler og inspirerende fototurer i havgapet.

På scenen i Kulturen
Foto: Einar Hugnes
 

 

Det var femten år siden sist jeg sto på scenen i Kulturen i Vårgårda, i 1998. Første gang var i 1989. Etter at Kristoffer Sahlén og deretter Jonna Bergström hadde åpnet festivalen med sine programmer på fredag, var det min tur til å bli ropt opp av konferansier Henrik Ekman.

Forestillingen min gikk knirkefritt, og selv om jeg sikkert hørtes knotete ut for nordmenn med min trønderbokmål, tror jeg nok svenskene skjønte hva jeg sa.

Bildevisningen varte i tre kvarter, og ble svært godt mottatt. 

 

 

Programmet mitt fra Smøla er ca en halv time langt, men jeg har laget en komprimert versjon til et sammendrag på knapt ni minutter for å kunne gi en smakebit på internett:

 

 Tidens Krav

Responsen etter at jeg la ut lenken til filmen på facebook var overveldene! Det var tydelig at folk på Smøla likte presentasjonen av øya si, og det gleder meg stort. Flere har henvendt seg med ønske om å få se hele filmen, og jeg får håpe det kan la seg gjøre om ikke så altfor lenge.

Dagen etter at jeg publiserte den forkortede versjonen ble jeg også oppringt av Tidens Krav, lokalavisa som dekker Kristiansund og Nordmøre, og de laget et innslag om meg og filmen. Artig!

 

Det er gått bare drøyt to døgn siden jeg publiserte filmen min på Vimeo, og i skrivende stund passerer den fire tusen visninger - det er helt ufattelig!

 

 

 

Kommentarer (5)

APR
10
2013

Natur&Foto logoTidsskriftet NATUR&FOTO arrangerte nettopp fotokonkurransen Nordic Nature Photo Contest, den tredje i rekken. Flere av nordens fremste naturfotografer deltok, og Thorfinn Bekkelund ble kåret til "Årets nordiske naturfotograf". NNPC logo

 


Jeg deltok også, og tror dere sannelig ikke at et av mine bilder fra et falleferdig hus på Brennskag på Smøla fikk "Hederlig omtale":

Hederlig omtale i NNPC

Forlatt  
"Hederlig omtale" i NNPC 2013


Bildet er resultatet av en dobbeleksponering med 600 mm brennvidde, tatt rett etter solnedgang. Det har også tidligere vært vist på mine nettsider, i bloggen "Forlatt" i mai 2010, der det sto sammen med tre andre bilder av samme hus, samt et selvskrevet dikt.

Det er alltid godt å se at bildene jeg tar settes pris på av folk med helt ulik bakgrunn, om det er "vanlige" mennesker uten faglig tilnærming til bilder, eller profesjonelle som sitter i juryer i store fotokonkurranser som for eksempel denne - NNPC. Det forteller at jeg har noe å fare med som blir verdsatt, og det inspirerer til å fortsette å fotografere :-)

Vinnerbildet i klassen "Landskap", som jeg oppnådde hederlig omtale i, var et fantastisk bilde av et tre, fotografert av min gode venn Ivar Bjørdalsbakke - gratulerer!

Kommentarer (2)

OKT
26
2012

GDT logo

Det er ikke ofte jeg deltar i fotokonkurranser, men av og til hender det. I år sendte jeg inn bilder til en av de større naturfotokonkurransene, "GDT European Wildlife Photographer of the Year", en konkurranse med litt prestisje i for oss europeere. Det er den tyske organisasjonen for naturfotografer Gesellschaft Deutscher Tierfotografen/GDT som hvert år arrangerer den.

Highly Commended

Det ble en hyggelig overraskelse - jeg oppnådde Highly Commended, hederlig omtale, for bildet "Naked Birch" i kategorien Nature's Studio, eller "kreative bilder"!

Naked Birch

"Naked Birch"

 

Bildet ble tatt ut gjennom et bilvindu, og det morsomme er at sjåføren, min venn Lars Andreas Dybvik, faktisk vant kategorien "Landscapes" i samme konkurranse! I skrivende stund deltar han under prisseremonien med andre premierte nordmenn. Jeg skulle gjerne ha vært der, men...

Se vinnerbildene fra konkurransen og de ulike kategoriene her

I år er det 20ende gangen GDT International Nature Photography Festival går av stabelen, og hele 12 500 bilder fra 900 fotografer i 27 land deltok i konkurransen som ble arrangert for tolvte gang. Som så mange ganger før hevdet nordmenn seg også i år:

 Lars Andreas Dybvik
Vinner i kategori "Landscapes"
 Knut-Sverre Horn Vinner i kategori "Nature's Studio"
 Ole Jørgen Liodden Andreplass i kategori "Mammals"
og hederlig omtale i kategori "Underwater World"
 Audun Rikardsen Andreplass i kategori "Man and Nature"
 Dag Røttereng Hederlig omtale i kategori "Nature's Studio"
 Orsolya Haarberg
Hederlig omtale i kategori "Mammals"

 
           GRATULERER TIL DERE ALLE!

 

VIP
Prisseremonien foregår i Lünen i Tyskland, og derfra har jeg hyggelige minner. To ganger har jeg deltatt på den årlige fotofestivalen. Den første gangen var jeg der sammen med kona mi og holdt en multimediavisning med fire prosjektorer. Aldri har jeg vært så nervøs før en bildevisning som da, og det ble ikke bedre da Klaus NiggeLunensparket ropte meg opp på scenen for å intervjue meg - på engelsk. En whisky og en Valium gjorde imidlertid susen!


Den andre gangen jeg var i Lünen var i forbindelse med fremføringen av en presentasjon av BioFoto, en overtoningsserie jeg var engasjert av dem for å lage.

- - - -

De av dere som mener å huske at bildet mitt har vært publisert tidligere, har helt rett. Det er ett av bildene i  bloggen "Langs Rv 3" fra november 2010. Der kan man lese hvordan bildet ble til. 

Kommentarer (8)

SEP
4
2011

Melkeveien

Melkeveien

En venn gjennom flere tiår, bosatt i Sverige, har nå mistet hodet og falt for fristelsen til å jukse med bilder og dermed lurt oss alle. Terje Hellesø gikk seg blind.

Jeg stilte meg stadig oftere spørsmålet: hvordan klarer du å få så gode bilder av så sky arter – og så ofte? Er det virkelig mulig? De siste dagers avsløringer om bildejuks har vist at nei, det klarte du ikke. Ikke på ærlig vis. Du er i ”godt” selskap. Det er mange enere innen sitt felt som er tatt med buksene nede. Innen idretten har dopingavsløringer felt mang en stjerne, men også innen andre områder har vi sett det samme: Forsker ble fratatt sin doktortittel, toppsjef med CV-juks og la oss ikke glemme vårt store forbilde da vi var unge, Sverre M. Fjelstad. Han innrømmet aldri at bjørnen han påsto var fotografert i Trysil var fra en dyrepark i Sverige.


Om motgang kan jeg si at mennesker ser ut til å
tåle det, og det er mer enn jeg kan si om medgang
    - Kin Hubbard

Det kreves sterk rygg for å tåle motgang, men det kan være hardere å takle medgang. Ditt ry som kompromissløs fotograf med særegen stil økte betraktelig de siste årene, og med dine ofte svært interessante blogginnlegg og betraktninger om fotografi, skaffet du deg en betydelig tilhengerskare. Å oppnå en slik status kan være farlig. Man kan føle et forventningspress bygge seg opp, og kan gå seg vill i sin streben etter å oppfylle sitt selvpålagte press. Kanskje var det dette som skjedde deg. 


Medgang gir venner, men motgang prøver dem    - Nicolas Ling

Dine bøker tar jeg ofte frem for inspirasjon og glede, dine foredrag på møter og festivaler har alltid fascinert meg, og våre private diskusjoner vil jeg alltid huske med glede. Du har vært min venn lenge, og vil også være min venn i fremtiden! Lykke til videre, Terje og Malin.

* * * *

Få timer etter at avsløringene om bildejuks kom, sto jeg med kameraet under den fantastiske Melkeveien og betraktet stjernene. Bildet over ble tatt den natten, med klump i halsen og en tåre i øyekroken. Jeg kunne ikke se din stjerne der lenger.

Kommentarer (16)

AUG
27
2011

Torsk

Torsk

 
Ferien var på hell, og på siste dag tok jeg en fisketur med båten i skjærgården utenfor Smøla. Og fisk ble det, både torsk, makrell, sei og lyr. Under en fantastisk solnedgang satte jeg i gang med å rense fisken. Men så - i et øyeblikks uoppmerksomhet - skar jeg meg i to fingre. Jeg skjønte straks at dette ikke var bra, fikk tvinnet papir rundt det blødende såret og la ivei mot småbåthavna.

Torsk

Torsk

 
Vel i land ble såret nøyere undersøkt, og den ene fingeren hadde et så dypt kutt at jeg skjønte det egentlig burde vært sydd. Kone og datter overtalte meg til å kontakte lege, men på ei øy som Smøla er akutt legehjelp litt mer komplisert enn ellers. Det ble ambulansebåt til fastlandet.

Makrell

Makrell


Der kunne legen fastslå at det nok ikke holdt med å sy: senen på langfingerens overside var kappet rett av. Dermed gikk turen videre med ambulansebåten til Kristiansund, hvor jeg ble innlagt på sykehuset. Dagen etter ble det operasjon, og her sitter jeg nå - bandasjert, delvis immobil, sur og irritert på meg selv.

Men jeg takker kone og datter for at de overtalte meg. Hvis ikke hadde utfallet blitt så mye verre. 

Kommentarer (6)

JUL
25
2011

Gjøkesyre


Vi bøyer våre hoder
i sorg og smerte

Skriv første kommentar!

JUL
22
2011

Himmel, skyer og sol

 


Kjennetegnet på en dårlig regjering
er at den ustanselig vedtar lover
for flere og flere bagateller

Platon          

Skriv første kommentar!

MAI
4
2011

 

Kjøttmeis

 Kjøttmeis i flukt


BioFoto logo

Det er mange år siden jeg sist deltok i fotokonkurranser i regi av BioFotos lokalavdeling i Midt-Norge. I vår var temaet "Fugl i flukt", og jeg sendte inn noen bilder for å se om jeg kunne hamle opp med alle ørnebildene jeg antok ville bli innsendt av andre :-)

GavekortEn ekstern jury bestående av Pål Hermansen, Roy Mangersnes og Carsten Arnholm plukket ut fem finalebilder som medlemsmøtet skulle stemme på.

Mitt bilde av kjøttmeis vant, et bilde som ble publisert første gang her i blogginnlegget Av og til lykkes man. Premien var er gavekort hos Ark bokhandel til tusen kroner. Jeg takker så mye, det var gledelig!

Juryen gav også hederlig omtale til ti bilder, deriblant mitt bilde av en dompap som ble publisert i Takk for denne gang etter forrige vinter.

Kommentarer (12)

JUN
9
2010

 

Vindmøller i regnbyger

  Vindmøller og regnbyger

Så kom meldingen: NVE sier ja til utbygging av vindkraftverk på Fosenhalvøya, samt nye kraftledninger på Fosen og i Namdalen. Naturområdene på Fosenhalvøya framstår i dag som unike og ganske inngrepsfrie områder, derfor vil vindkraftprosjektene ha svært negativ innvirkning på naturen og folket.

Jeg har selv et nedlagt småbruk ute på øya Smøla i Møre og Romsdal, og har dermed Nord-Europas største vindmøllepark som nabo. Der står i dag 68 vindturbiner, og hittil har de drept nesten 40 ørner. Hvordan det vil gå for ørnene på Fosenhalvøya etter at hele 330 vindturbiner er satt opp, kan man bare tenke seg.

Gjess i flukt
Fugler gjennom vindmøller

Fugler på vei mot en usikker fremtid


Mens Smøla er flat og vindmøllene dermed ikke kan dominere så veldig landskapet, vil det stille seg helt annerledes ute ved trøndelagskysten. Der vil skogen av vindturbiner og kraftgater virkelig bli skjemmende.

 

Vindmøller

 Mørke skyer truer - Smøla Vindpark

 
Siste ord er imidlertid ennå ikke sagt når det gjelder vindkraftutbygginga på Fosen. Alle berørte parter har nemlig adgang til å klage på konsesjonene som er gitt. Dermed kan både reindriftsnæringen og miljøvernorganisasjoner klage, samt alle andre som er motstandere av vindkraftverk på fjelltopper og kraftlinjer gjennom urørt natur.

 

Vindmøller

 Smøla Vindpark

 

LES MER:

 

 

Kommentarer (7)

FEB
5
2010

Fem år er gått siden nettsiden min ble redesignet og fremsto som den gjør nå. Det ble da gjort mulig for besøkende å stemme på bildene i galleriene, og gi dem fra 1 til 10 poeng. Det ble også mulig å skrive kommentarer til det enkelte bilde.

Siden den gang har svært mange avgitt sin stemme, og for en stund siden rundet galleribildene hele 300.000 totalt mottatte poeng! I løpet av denne tiden er det også skrevet til sammen 250 kommentarer, de fleste på et annet språk enn norsk.

Takk skal dere ha alle sammen!

Jotunheimen

Dette bildet fra Jotunheimen ble tatt i 1997, og er er i skrivende stund plassert på toppen av gallerienes Topp 10. Det har imidlertid alltid vært inne blant de fem-seks beste, og er dermed et av de bildene jeg har tatt som publikum mener er klart best. Det er skrevet åtte kommentarer til bildet.

 * * *

Galleribilde Galleribilde

Begge disse bildene, fra de tåkefylte myrene ved Gangåsvatnet i Orkdal, er også av bildene som alltid har ligget blant de øverste på topp ti-listen. I lange perioder har de også hatt topplasseringen.

Jeg har ikke tall på alle turene jeg har hatt til disse områdene, til  soloppganger i morgenskodde med den idylliske og trolske stemningen, stillheten og mystikken. Og jeg har ikke vært alene bestandig, mange av mine fotokamerater har vært med.

Det første ble tatt i 1995 med storformatkameraet Linhof Technika, på 120-film. Det andre er tatt enda tidligere, med et Nikon F4.

 * * *

Galleribilde

 

Trollheimen er det fjellområdet jeg har besøkt mest. Dette motivet ble tatt i nærheten av fjellbygda Nerskogen i ytterkanten av Trollheimen.

Linjeføringen og de intense fargene gjør nok sitt til at dette bildet er havnet blant de topp ti.

Bildet ble tatt med storformatkameraet Linhof Technika, på 120-film.

 * * *

Galleribilde

BioFotos høsttreff i Dørålen i Rondane er etterhvert blitt legendariske. Første gang jeg var der oppe var for mer enn tjue år siden, i september 1989!

Resultatet fra turen ble en ti minutter lang overtoningsserie som ble fremført bl.a. under Vårgårda naturfestival.

Dette bildet fra turen har alltid ligget inne blant de ti med flest poeng, og er tatt med en Nikon F3.

 * * *

Galleribilde

De sist innlagte bildene i galleriene har naturligvis ikke rukket å samle nok poeng til å hamle opp med de som først ble lagt inn. Likevel er det noen som stikker seg frem mer enn andre, og dette bildet har allerede flere ganger vært inne blant de topp ti. Det er tatt ved innsjøen Røgden på Finnskogen under NNs høstmøte i 2007, med en Nikon D2x.

 * * *

Dette panoramabildet er også blant de sist innlagte som i rekordfart har oppnådd mange poeng. I skrivende stund har det fått 2030 poeng, og det er allerede halvparten så mange som topplassen har - til tross for at bildet ble innlagt for bare drøyt et år siden. Det nydelige høstlandskapet ble foreviget på en fototur med Lars Andreas Dybvik i Folldal i september 2008, og er et sammensatt panorama tatt med en Nikon D300.

* * *

 

Nok en gang - takk til alle som har gitt bildene poeng, og som har lagt inn kommentarer!

 

Kommentarer (3)

OKT
19
2009

Naturens storstue

Som mange av dere vet, ga jeg ut en bok om uberørt barskog på nittitallet. Boka ble godt mottatt, og bokanmeldelsene overveldet meg. Den er forlengst utsolgt i butikkene (men jeg sikret meg et lite antall i siste liten slik at de som absolutt MÅ ha den likevel kan få kjøpe den - dyrt!)

Nå, hele tretten år etter, ble jeg tipset om en nylig skrevet anmeldelse av boka. Jeg ble nesten flau av å lese hva de skrev, men innrømmer glatt at det varmet...

Interesserte kan lese anmeldelsen her.Kommentarer (4)

OKT
7
2009

Natur & Foto logoIldsjeler i naturfotomiljøet satser nå stort, og starter opp et nytt fototidsskrift. Magasinet heter Natur & Foto, og skal i første omgang komme ut med fire nummer pr år. Det kommer i salg i januar neste år, og vil bli solgt i Narvesen og utvalgte butikker over hele Norge. Redaktører er Tom Schandy og Baard Næss, og redaksjonsmedarbeider er Kai Jensen. Også Merci Abrahamsen og Trine Rasch-Olsen er med i redaksjonen.

Natur & FotoDa jeg snakket med Kai Jensen på høstmøtet til Norske Naturfotografer (NN) på Grövelsjö fjällstation i Sverige for et par uker siden, var han full av optimisme over prosjektet. Tidsskriftet er ment å skulle fylle en nisje mellom det rendyrkede Camera Natura og de andre mer generelle fotobladene, med vekt på at redaksjonen skal vite hva de holder på med i kraft av selv å være fotografer på høyt nivå.

Sitat fra deres nettsider:

Natur & Foto er bladet for deg som er glad i natur og glad i å fotografere. Målet for oss i Natur & Foto er å ha fokus på det gode naturbildet, og ha som mål at alle skal kunne lære seg å ta gode bilder
 


Redaksjonen har knyttet til seg mange av Norges fremste naturfotografer, kjente navn som  Terje Hellesø, Pål Hermansen, Asgeir Helgestad, Jørn Bøhmer Olsen. Rolf Sørensen, Bjarne Riesto, Jari Peltomaki, Orsyla Haarberg og Erlend Haarberg. Selv er jeg blitt kontaktet angående ulike ting som har med internettbaserte applikasjoner å gjøre. I den forbindelse har jeg valgt å takke nei – jeg har allerede for mye, med helt eller delvis ansvar for både NNs og BioFotos nettsider i tillegg til mange ulike egne nettprosjekter. Men som fotograf og skribent vil jeg gjerne bidra, om de ønsker det da...

Jeg ser fram til å motta det første nummeret, og ønsker mine fotovenner lykke til!

Nettside: http://www.naturogfoto.no/
Blogg: http://www.naturogfoto.blogspot.com/

Skriv første kommentar!

AUG
15
2009

 Fisker ved BlåkkåtjønnaSommerens store fotokonkurranse på nettstedet DinSide.no er avholdt, og jeg stakk av med seieren blant mer enn tusen innsendte bilder! Premien er en reise for to til Australia...

Gjennom flere uker ble det stemt daglig på innsendte bilder, og hver uke ble det kåret en ukevinner. Rangering-en ble gjennomført ved leseravstem-ming og juryvurdering, der rangeringen fra begge telte like mye.

Ti bilder ble plukket ut til finalen, deriblant bildet mitt av fiskeren. På nettsidene kunne man følge med på avstemminga, og etterhvert som fristen nærmet seg, steg spenningen. Det var tre bilder som skilte seg ut, og lenge så det ut til at jeg ville havne på andre- eller tredjeplass. Stor ble derfor overraskelsen da jeg våknet etter å ha sovet etter nattevakt, og fikk mailen som fortalte at bildet hadde gått av med seieren!

Konkurransen var et samarbeid mellom DinSide.no og Sony, og en del av Sonys verdensomspennende happening "Twilight football". Meningen er å skape blest om Sonys nye Exmor R CMOS-sensor, som ifølge dem skal være spesielt god i dårlig belysning. Når skumringen sveiper over jorden, starter sju fotballkamper på noen av verdens vakreste plasser for filming og fotografering. Kampene spilles fortløpende ettersom sola går ned over jorden den 22. september - det døgnet der natt og dag er like lange over hele kloden.

Fotokonkurranse
 

Kommentarer (1)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica