OKT
17
2015

Fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year (WPY) er naturfotografenes Oscar. WPY, også kalt BBC Wildlife, er den lengstlevende og mest prestisjetunge fotokonkurransen i sitt slag i verden. I år ble den arrangert for 51. gang. Blant mer enn 50 000 innsendte bilder fra nesten 100 land, oppnådde mitt bilde "Frozen In Blue Ice" å bli et av fire finalebilder i kategorien Detaljer. Bildet viser et gult høstblad fastfrosset i isen på en elv.

Prisutdelingen foregikk i ærverdige Natural History Museum i London, og min kone og jeg fikk oppleve en storslått seremoni som vil bli et minne for livet.

 

Dag Røttereng
 
Her poserer jeg foran mitt premierte bilde

 

Dag Røttereng foran Natural History Museum i London
 
Foran inngangen til fantastiske Natural History Museum i London

 

Prisseremoni i Natural History Museum i London

  Prisseremoni i Natural History Museum

 

Dag og Eva Røttereng

  Min kone Eva og jeg


 
Premiert bilde

  "Frozen In Blue Ice"

Bildet er tatt i Hopaelva ved Hopen på øya Smøla, på kysten av Midt-Norge

Kommentarer (2)

MAR
30
2015

Trær i mars

 
Det grå og triste landskapet raser forbi i 90 km/t utenfor sidevinduet på bilen jeg sitter i på E6 nord for Eidsvoll. Farger finnes knapt, jeg fornemmer kun et syrlig drag som minner mer om gift enn vårlig håp. Kanskje finnes det farger under de tykke lag av skitt og eksospartikler.

Vegetasjonen kjemper ufortrødent sin kamp for tilværelsen. Trær i mars er nakne, men fulle av livslyst og pågangsmot.

Du skal se de livner til om en stund, slik at de får tatt bladene på.

Kommentarer (2)

JAN
11
2015

Hus i vinterskog
 

Mine barndoms vintre var snørike, var de ikke?

Jeg husker jeg lagde dype snøhuler, gjorde jeg ikke?

Pappa lagde store hopp som jeg brakk skia på, gjorde han ikke?

Det var alltid nok kramsnø til å lage svære snømenn, var det ikke?

Håper barnebarna mine får oppleve det samme som jeg. Får de ikke?

 

Vinterskog


My childhood winters were snowy, weren't they?

I remember I made deep snow caves, didn't I?

Dad made huge jumps that I broke my skies on, didn't he?

It was always enough wet snow to create huge snowmen, wasn't it?

I hope my grandkids get to experience the same as I do. Don't they?

Kommentarer (2)

OKT
12
2014


Jeg har slått Claude Monet med klar margin. Han lagde omtrent 250 bilder av vannliljer i løpet av hele sin karriére, sist helg lagde jeg mer enn det dobbelte :-)

Vannliljeblad o solnedgang

 

OK, da - han malte, jeg fotograferte. Han sto tørrskodd på land, jeg lå søkkvåt i vannskorpa. Han med sin impresjonistiske stil, jeg i en dokumentarisk tradisjon denne gang.


Vannliljeblad


Det første bildet over ble riktignok tatt tidligere i sommer, av frodiggrønne blader som voktet nydelige vannliljer. Men denne helga i oktober jobbet jeg med høstfargede vannliljeblader. Selve liljene var borte for lengst.

 

Vannliljeblad

Og jeg vil påstå at de høstfargede nøkkrosebladene er minst like vakre som nøkkrosene var tidligere på sommeren. Får de smake sollys fra en krystallklar himmel i tillegg, blir de rene smykker.

 

Vannliljeblad

 

Det er noe vemodig med hele scenen: Tidligere på året strakte de seg ivrig mot overflata på jakt etter livgivende sollys. Nå bøyer de sitt hode på lutrygget stilk i livets høst.

Men neste sommer er de tilbake igjen!

Vannliljeblad

 

  • Sony DSC RX100 II
  • Meikon undervannshus
  • Brennvidde 28 mm
  • UWL-04 Fisheye Linse
  • ISO 200
  • Lukkertid 1/60 s
  • Blender 6,3
  • Råfilopptak

Skriv første kommentar!

MAI
7
2014

Det var baksende vinger som vekket meg. Jeg åpnet øynene og stirret opp mot den lille åpningen i teltduken. Den var knapt synlig, det var fremdeles mørkt ute. Jeg lyttet intens - satt den rett utenfor? Med ett hørte jeg det første, prøvende kneppet. Så ett til, og enda ett, som ble avløst av klonken og deretter slipingen. Tiurspillet var i gang, rett utenfor teltveggen!

Tiur i vårnatt

Like etter 03:30 landet tiuren rett foran teltet. Den skimtes bare som silhuett mot skogen bak

 
Kamuflasjeteltet var satt opp noen dager i forveien, hvor det etter sportegn å dømme kanskje kunne være plassen til én av tiurene på leiken. Jeg ankom teltet rett før solnedgang, i god tid før tiurene kom for å slå seg inn på nattkvistene sine rundt leikområdet. Etter litt organisering med plassering av fotostativer, liggeunderlag, sekk og klappstol på det sparsomme arealet, krøp jeg godt ned i soveposen. Det var første gang på omtrent tjue år at jeg var på tiurleik, og det ble behørig feiret med et glass rødvin!

Og nettbrett, selvfølgelig. Man må jo sjekke facebook , og chatte litt med Bernt Østhus , en annen naturfotograf som lå ute i samme ærend flere mil unna.

 

Teltliv

Tiurleik anno 2014: Facebook på nettbrett og et stettglass med rødvin

 
Tiuren utenfor teltet spilte ustanselig, mens grålysningen gikk mot soloppgang. Det flakset i vinger i trærne rundt meg, for røyene var på rekognosering etter storkar. Svakere, men godt hørbare, var det minst 6-7 andre tiurer i spill rundt om også.

Jeg satt godt plantet i soveposen på en lydløs campingstol og fulgte seansen gjennom teltgluggene og søkerne på to kameraer. Da sola rant, glødet granskogen i bakgrunnen mens "min" tiur poserte elegant i de blå skyggene i røsslyngen foran meg.

 

Tiur i soloppgang

Tiur i soloppgang, og jeg har orkesterplass

 

Rett etter soloppgang landet den første røya i lyngen, noen meter fra den halvgale beileren som spilte som besatt. Hun strakte hals, vár og usikker, men godtok ganske snart kameraklikkene som blandet seg med tiurens knepping.

 

Røy

Røy blant røsslyng. Knapt noe i norsk natur er vel vakrere

 

Da røya ankom scenen, ble det ekstra fart på tiuren som jagde etter mens hun stadig flyttet seg unna. Nesten som for å erte stakkaren. Typisk kvinnfolk.  

 

Tiur i spill

 

Flere røyer slapp seg ned fra trærne, og etterhvert kunne jeg telle fem eller seks av dem rundt sjefstiuren. Dette hadde jeg aldri opplevd før, jeg hadde ikke hatt hellet med meg i jakten på sjefen i tidligere år. Men ville jeg få se parring også?

 

Røy

Ikke rart tiurene er gale etter denne damen!

 

Joda, én parring fikk jeg sett, men typisk nok bak en busk som gjorde både fotografering og filming umulig. Opplevelsen fikk jeg imidlertid, men jeg håpet at neste natt jeg var ute ville jeg ha bedre hell.

* * * * 


To netter senere var jeg tilbake i teltet. Ville jeg få se røyene igjen? Fotografere parring? Og fremfor alt - ville værvarslet slå til? Det var nemlig meldt snøvær, og det kunne bli interessant rent fotomessig. "Panorert tiur i snøvær", det hadde vært noe det!

Allerede i to-tiden hørte jeg de første snøfillene spille mot telttaket. Nede i dypet av soveposen var det godt og varmt, tross kuldegradene utenfor. Jeg ble liggende å lytte til sonaten av snøen mot teltstoffet, og fantasere om bilder av tiur og røy i snøkav. Men vingeslag hørte jeg ikke. Det var merkelig stille.

Først i femtiden nådde kneppelyder ørene mine, og jeg ålte meg forsiktig opp i stolen foran kameraene. Landskapet var helt annereldes, det var vinter igjen.

 

I teltet


Spillet var tamt, og ingen røy var å se. Var høneuka på hell, var det snart over? Mye kunne tyde på det, ettersom så mange røyer var nede hos sjefen to morgener tidligere. Kanskje hadde det meste skjedd mens jeg ikke var til stede? Typisk, i såfall.

Men snøbygene kom med ujevne mellomrom utover morgenen. Selv om det ikke var så stor aktivitet på tiurene, fikk jeg ihvertfall tatt panorerte bilder av tiur i bevegelse i snø. 

 

Tiur i sprang

Som et tog på skinner glir en spillende tiur gjennom snølandskapet

Mens spillet tidligere i uka holdt på til langt utpå formiddagen, døde det tidlig ut denne morgenen. Sjefen tok til vingene midt i en snøbyge, fløy tvers over myra og satte seg i ei furu for å beite barnåler. Han innså sikkert at det var slutt for i år.

 

Tiur i furu

Litt molefunken i snøkavet, kanskje? Ikke mer gøy i år

 

Det gjorde jeg også. Men jeg hadde vært på tiurleik igjen, for første gang siden tidlig nittitall. Sannelig skal jeg tilbake igjen neste år, også!

 

Telt

Over for denne gang. Men jeg kommer tilbake igjen mot slutten av neste april!

Kommentarer (7)

JAN
19
2014

Hvit stein
Soloppgang ved Haugøya, Smøla


Blant gråstein

Du skal ikke trippe
i oppgåtte spor
og tippe
hva andre tror
uten å mene noe selv

Du må ikke gjemme
deg bort i mengden
eller glemme
at i lengden
er det best å stå rak

Gå heller som en hvit stein blant grå


Dag Røttereng

 

Hvit stein

Hvit stein

 

Kommentarer (4)

NOV
13
2013

Dette året, og særlig denne høsten, har vært en travel tid for meg. Fotoprosjektet mitt om Smøla har surret i hodet dag og natt, og jeg er sikker på at kona mi fikk flashbacks til 90-tallet da jeg sto på som verst...! Terne


Etter at Vårgårda fotoklubb i Sverige kontaktet meg og ville ha meg på scenen i Kulturen under fotofestivalen Natur 2013 i november, var all fritid som blåst bort. "Blåst bort" er bokstavelig talt, for på Smøla blåser det jo, som kjent. Ikke så rart, kanskje, med så mange vindmøller!


At Smøla ble målet for min fotografering er ganske naturlig, men for de som ikke vet det: Kona mi har sine røtter på Råket på Smøla, og arvet et småbruk der for noen år siden som vi flittig besøker. Dette gjenspeiles også på bildene i bloggen min - veldig mange er tatt på Smøla.

 Smøla Naturopplevelser


For et par år siden ble jeg fascinert av time-lapse, og syntes det var en formidlingsform som på en ypperlig måte kunne blandes med vanlige overblendinger i bildespill som jeg lagde før. Jeg kjøpte utstyr, og satte i gang. Med god hjelp fra Audun og Espen i Smøla Naturopplevelser ble det også bilder fra ørnesafari, film fra satelittmerking av fugler og inspirerende fototurer i havgapet.

På scenen i Kulturen
Foto: Einar Hugnes
 

 

Det var femten år siden sist jeg sto på scenen i Kulturen i Vårgårda, i 1998. Første gang var i 1989. Etter at Kristoffer Sahlén og deretter Jonna Bergström hadde åpnet festivalen med sine programmer på fredag, var det min tur til å bli ropt opp av konferansier Henrik Ekman.

Forestillingen min gikk knirkefritt, og selv om jeg sikkert hørtes knotete ut for nordmenn med min trønderbokmål, tror jeg nok svenskene skjønte hva jeg sa.

Bildevisningen varte i tre kvarter, og ble svært godt mottatt. 

 

 

Programmet mitt fra Smøla er ca en halv time langt, men jeg har laget en komprimert versjon til et sammendrag på knapt ni minutter for å kunne gi en smakebit på internett:

 

 Tidens Krav

Responsen etter at jeg la ut lenken til filmen på facebook var overveldene! Det var tydelig at folk på Smøla likte presentasjonen av øya si, og det gleder meg stort. Flere har henvendt seg med ønske om å få se hele filmen, og jeg får håpe det kan la seg gjøre om ikke så altfor lenge.

Dagen etter at jeg publiserte den forkortede versjonen ble jeg også oppringt av Tidens Krav, lokalavisa som dekker Kristiansund og Nordmøre, og de laget et innslag om meg og filmen. Artig!

 

Det er gått bare drøyt to døgn siden jeg publiserte filmen min på Vimeo, og i skrivende stund passerer den fire tusen visninger - det er helt ufattelig!

 

 

 

Kommentarer (5)

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blogg.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"  

rolex replica replica watches rolex replica