JAN
19
2014

Hvit stein
Soloppgang ved Haugøya, Smøla


Blant gråstein

Du skal ikke trippe
i oppgåtte spor
og tippe
hva andre tror
uten å mene noe selv

Du må ikke gjemme
deg bort i mengden
eller glemme
at i lengden
er det best å stå rak

Gå heller som en hvit stein blant grå


Dag Røttereng

 

Hvit stein

Hvit stein

 

Kommentarer (4)

NOV
13
2013

Dette året, og særlig denne høsten, har vært en travel tid for meg. Fotoprosjektet mitt om Smøla har surret i hodet dag og natt, og jeg er sikker på at kona mi fikk flashbacks til 90-tallet da jeg sto på som verst...! Terne


Etter at Vårgårda fotoklubb i Sverige kontaktet meg og ville ha meg på scenen i Kulturen under fotofestivalen Natur 2013 i november, var all fritid som blåst bort. "Blåst bort" er bokstavelig talt, for på Smøla blåser det jo, som kjent. Ikke så rart, kanskje, med så mange vindmøller!


At Smøla ble målet for min fotografering er ganske naturlig, men for de som ikke vet det: Kona mi har sine røtter på Råket på Smøla, og arvet et småbruk der for noen år siden som vi flittig besøker. Dette gjenspeiles også på bildene i bloggen min - veldig mange er tatt på Smøla.

 Smøla Naturopplevelser


For et par år siden ble jeg fascinert av time-lapse, og syntes det var en formidlingsform som på en ypperlig måte kunne blandes med vanlige overblendinger i bildespill som jeg lagde før. Jeg kjøpte utstyr, og satte i gang. Med god hjelp fra Audun og Espen i Smøla Naturopplevelser ble det også bilder fra ørnesafari, film fra satelittmerking av fugler og inspirerende fototurer i havgapet.

På scenen i Kulturen
Foto: Einar Hugnes
 

 

Det var femten år siden sist jeg sto på scenen i Kulturen i Vårgårda, i 1998. Første gang var i 1989. Etter at Kristoffer Sahlén og deretter Jonna Bergström hadde åpnet festivalen med sine programmer på fredag, var det min tur til å bli ropt opp av konferansier Henrik Ekman.

Forestillingen min gikk knirkefritt, og selv om jeg sikkert hørtes knotete ut for nordmenn med min trønderbokmål, tror jeg nok svenskene skjønte hva jeg sa.

Bildevisningen varte i tre kvarter, og ble svært godt mottatt. 

 

 

Programmet mitt fra Smøla er ca en halv time langt, men jeg har laget en komprimert versjon til et sammendrag på knapt ni minutter for å kunne gi en smakebit på internett:

 

 Tidens Krav

Responsen etter at jeg la ut lenken til filmen på facebook var overveldene! Det var tydelig at folk på Smøla likte presentasjonen av øya si, og det gleder meg stort. Flere har henvendt seg med ønske om å få se hele filmen, og jeg får håpe det kan la seg gjøre om ikke så altfor lenge.

Dagen etter at jeg publiserte den forkortede versjonen ble jeg også oppringt av Tidens Krav, lokalavisa som dekker Kristiansund og Nordmøre, og de laget et innslag om meg og filmen. Artig!

 

Det er gått bare drøyt to døgn siden jeg publiserte filmen min på Vimeo, og i skrivende stund passerer den fire tusen visninger - det er helt ufattelig!

 

 

 

Kommentarer (5)

MAI
18
2013

Tok meg vann over hodet denne uka, hehe. Eller rettere sagt - jeg holdt et kamera under vann:

Måse, undervannsbilde

 

 

Måse, undervannsbilde

 

 

Måse, undervannsbilde

 

Kommentarer (6)

APR
30
2013

 

Måse i storm

 

  Det riv og slit rundt skjæra,
  det kjæm piskandes inn fra vest
- itj en levandes sjel bli spart.
  Skummet det fyk nedi fjæra,
  sjøsprøyt, regnvær og blest
- kjæm været, kjæm det hardt.
 
  Men i mårra, kan hend, bli det stilt,
  da ska æ legg ut att med båten
- en torsk eller to ska æ hent.
  Sjølfeska mat e alltid gilt,
  og hentes inn på gammelmåten
- den snøres inn over ripa så spent.

  Men innte da får æ stå i glaset,
  og sjå på føggla i strevsom flukt
- over skumtoppa som driv i kvitt.
  Det e barskt når været rase,
  med vinda som ingen kan tukt
- da e livet ved kysten stridt.

 Dag Røttereng  

 

Ærfugl

 

Kommentarer (4)

APR
10
2013

Natur&Foto logoTidsskriftet NATUR&FOTO arrangerte nettopp fotokonkurransen Nordic Nature Photo Contest, den tredje i rekken. Flere av nordens fremste naturfotografer deltok, og Thorfinn Bekkelund ble kåret til "Årets nordiske naturfotograf". NNPC logo

 


Jeg deltok også, og tror dere sannelig ikke at et av mine bilder fra et falleferdig hus på Brennskag på Smøla fikk "Hederlig omtale":

Hederlig omtale i NNPC

Forlatt  
"Hederlig omtale" i NNPC 2013


Bildet er resultatet av en dobbeleksponering med 600 mm brennvidde, tatt rett etter solnedgang. Det har også tidligere vært vist på mine nettsider, i bloggen "Forlatt" i mai 2010, der det sto sammen med tre andre bilder av samme hus, samt et selvskrevet dikt.

Det er alltid godt å se at bildene jeg tar settes pris på av folk med helt ulik bakgrunn, om det er "vanlige" mennesker uten faglig tilnærming til bilder, eller profesjonelle som sitter i juryer i store fotokonkurranser som for eksempel denne - NNPC. Det forteller at jeg har noe å fare med som blir verdsatt, og det inspirerer til å fortsette å fotografere :-)

Vinnerbildet i klassen "Landskap", som jeg oppnådde hederlig omtale i, var et fantastisk bilde av et tre, fotografert av min gode venn Ivar Bjørdalsbakke - gratulerer!

Kommentarer (2)

APR
1
2013

For meg er det noe med solnedganger, noe beroligende, avstressende. De markerer slutten på noe, setter punktum for en dag, slukker lyset etter seg. Men de markerer også begynnelsen på noe, en natt, et mørke, en forberedelse mot en ny morgen.


Hegre i solnedgang

Hegre i solnedgang

 

 

Solnedgang ved Steinsøynes

Steinsøynes i solnedgang

 

Ute ved kysten er det ikke så ofte man får se sola gå ned i havet. Som regel ligger skyer, skodde  eller havdis over horisonten, og sola går "ned i sekk". Et vakkert skue er det uansett.

 

Ørn i solnedgang

Havørn i solnedgang

 

Naturfotografer har alltid fotografert solnedganger. Forfattere har skildret dem. Og malere har penslet dem. Og klisjéene står i kø når den gule kula nærmer seg horisonten. Du får mene hva du vil om bilder av solnedganger. Vi er mange som elsker dem.

 

Måser i solnedgang

Måser i solnedgang

Kommentarer (2)

FEB
20
2013

Photo Clam Pro Gold V Easy PQR

 

I kurs og foredrag om naturfoto som jeg har holdt gjennom årene har jeg påpekt hvor viktig det er å bruke stativ.  For meg er stativ uvurderlig for å kunne bruke tid på komposisjon og bildeoppbygging i søkeren uten å måtte holde kameraet i hendene. Og for å få skarpe(re) bilder,  særlig med lange teleobjektiver og i dårlig lys, er et solid og stødig stativ helt avgjørende.

Men minst like viktig som et solid stativ er et godt stativhode – det hjelper ikke med et tungt og fjellstøtt stativ om ikke hodet holder samme kvalitet.

 

Monoball

Jeg har flere stativhoder, hvert til sitt bruk. Det desidert mest brukte og fremdeles i aktiv tjeneste etter snart tretti år, er mitt Arca-Swiss Monoball. Dette kulehodet har fungert i all slags vær og forhold uten å mukke, og har aldri blitt demontert for rengjøring, eller vært til service.
Arca Swiss MonoballDet har blitt brukt til det meste av landskapsfoto både med små- mellom- og storformat kameraer. Bortsett fra ett problem, som jeg kommer tilbake til, har det fungert perfekt og jeg er svært fornøyd.

Men nå må jeg skaffe meg enda et kulehode, og ettersom jeg er så fornøyd med den gamle Arcaen, ville jeg teste en nykommer på markedet som ligner – ja, man kan nesten kalle den en kopi:


Photo Clam Pro Gold V Easy PQR

Les testen her >>


Skriv første kommentar!

free counters
 
Forside  • Gallerier  • Blogg  • Topp 10  • Om  • Linker  • Kontakt  • Nettstedskart

  Denne siden - "http://www.naturfotograf.no/blog.asp" - er en underside av webstedet "Nature Photography by Dag Røttereng"